Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

"Buiten je hoofd zitten meer hersenen, dan in je hoofd!". Dat is een veelgebruikt statement, maar absoluut waar. Luisteren naar anderen en samenwerken met anderen kan een zeer leerzaam proces zij . Ook met muziek maken is dit een belangrijke schakel om beter te worden en je verder te ontwikkelen.

Bandcoaching

Het spelen in een band is als teamsport. Je moet het samen doen. Op het moment dat een of meer muzikanten in een band enorm uitblinken, zegt dit eigenlijk nog niet veel over de prestaties van de hele band. Muzikanten zijn vaak heel individualistisch bezig. Samen muziek maken betekent vooral naar elkaar luisteren en op elkaar anticiperen. Het zal echt niet de eerste keer zijn dat de gitarist pas voor de eerste keer hoort dat zijn solo niet bij de toetsenpartij past, na het terugluisteren van een liveopname. Of dat de geweldige groove van de bassist compleet anders is, dan het basdrumpatroon van de drummer.

Ook op het gebied van het geluid van de band, kan het behoorlijk mis gaan. Stel de gitarist heeft een geweldige drijvende en dragende gitaarsound. Deze heeft hij thuis zo ingeregeld en is supervet. Echter in de band zorgt deze “geweldige” sound er voor dat er in het frequentiespectrum totaal geen plaats meer is voor de basgitaar. De bassist houdt juist van veel mid laag in zijn geluid, echter dit verdwijnt compleet in de gitaarsound.

Vaak komen bovengenoemde zaken aan het licht, door een worstelende geluidstechnicus, tijdens een optreden. Of kost het onnodig dure studio­tijd tijdens de eerste ervaringen in een opname studio.

Om te voorkomen, door schade en schande wijzer te worden is het dus geen overbodige luxe om de hulp van een bandcoach in te schakelen. Hij kijkt over je schouder mee, krikt het bandgevoel op en daarmee de kwaliteit van het spelen, arrangementen, geluid en kan zelfs meedenken over de eventuele eigen composities. Hij signaleert de punten die voor verbetering in aanmerking komen, maar ook de aanwezige potentie in een band.

Vocalcoaching

Het is logisch voor een gitarist, dat hij weet hoe hij zijn gitaar moet stemmen of hoe hij een bepaald geluid kan creëren met de juiste apparatuur. Er zijn veel zangers en zangeressen, die natuurtalenten zijn en zingen, gewoon omdat dat lekker gaat. Helaas weet het overgrote deel van die zangtalenten echter niet hoe hun instrument werkt. Dat begint al met de simpele vraag; Hoe komt het dat je inademt ? De meeste weten het juiste antwoord niet, maar met het antwoord op deze vraag snap je al een heleboel over nut van een goede zangtechniek. Natuurtalenten zonder techniek, benutten maar zo'n 50% van hun kunnen en mogelijkheden. Op dit terrein valt dus heel veel te winnen.

Een bassist die de blaren op zijn vingers oefent is normaal, een zanger die zangoefeningen doet is niet cool. Of misschien juist wel. Je wordt zelfverzekerder, niet meer hees en haalt die ene hoge uithaal met gemak en zuiver . Een goede vocalcoach brengt je de basis van een goede zangtechniek bij, maar leert je ook over de manier waarop jij je presenteert. Wat is het verschil van het zingen op een podium of in de studio. Op al deze vragen krijg je antwoord en je mede bandleden zullen verbaast staan over de verbetering van je prestaties.

0
0
0
s2smodern

Partners

sep  muziekbusiness cdfabriekInside Audio