Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Publisher

Als je een songwriter bent dan functioneert een muziekuitgever net als wat een platenlabel doet voor een band of artiest. Een goede muziekuitgeverij kan wonderen doen voor je carrière, terwijl een slechte je eigenlijk in de weg kan staan voor je eigen ontwikkeling. Net als bij de ondertekening van een platencontract, zijn er tal van dingen te overwegen voordat je besluit om je aan te melden met een uitgever. Als je als songwriter er aan loopt te denken om jouw muziek te laten uitgeven zijn hier een paar dingen om te overwegen:

Wat is stijl van het bedrijf?

In de basis doen alle uitgeverijen hetzelfde en dat is het uitgeven van licenties voor songs en het verzamelen van fees. Echter de uitgeverijen bereiken hun doelen op verschillende manieren.

Sommige muziekuitgevers zijn zeer hands-on met de songwriters. Deze uitgevers hebben meestal een creatief team, wiens taak het is om te werken met de songwriters en ze direct te helpen met de ontwikkeling van jouw talent. Ze kunnen alles doen, van het geven van feedback op composities tot aan het aanbieden van songwriting seminars/workshops en het koppelen van songwriters waarvan zij denkendat deze goed samenwerken (co-writing sessies).

Deze uitgeverijen zijn vaak zo erg “eager” als het gaat om het genereren van kansen voor hun songwriters en de composities die zij vertegenwoordigen. In plaats van achterover leunen en wachten op een label welke op zoek is naar een lied voor één van hun artiesten.

Aan de andere kant van het spectrum zijn het uitgeverijen die in wezen functioneren als accountantskantoren. Hoewel ze zeker willen dat de songwriters uitblinken in hun vak, zijn ze niet erg betrokken bij het creatieve proces. Integendeel, ze checken nummers en maken een gewogen berekening van de slagingskans van een nummer. Vervolgens “kopen zij zich in” op een klein aandeel van de opbrengsten. 

Verder zijn ze niet erg pro-actief als het gaat om het verkopen van songs. Zij bieden alle administratieve afhandeling aan de songwriter maar ze reageren op verzoeken in plaats van er om te vragen.

Voor dat je een publishing deal tekent als songwriter moet je weten hoe de muziekuitgeverij werkt. In het begin van jouw songwriting carrière kun je veel baat hebben bij een uitgeverij die ondersteuning biedt en actief jouw werk promoot.

Aan de andere kant heeft een grotere uitgeverij, die niet veel biedt op het gebied van promotie en ondersteuning vaak haar reden hier voor simpel omdat het kan. Deze bedrijven krijgen automatisch vragen over de songwriters die zij op hun roster hebben. Grotere bedrijven hebben zeker het netwerk wat een newbie songwriter nodig heeft, maar het kan nodig zijn om meer pro-actief ervoor te zorgen dat jouw werk wordt beluisterd.

Uiteindelijk zul je moeten kiezen voor de uitgever die het fijnste voelt.

Hoe groot is de uitgeverij?

Beginnende songwriters zitten met een aantal risico's bij de ondertekening bij een grote uitgeverij. Hoeveel prioriteit ga je krijgen en hoe waardevol ben je voor hen? Het ondertekenen van bij een uitgever die niet zo geïnteresseerd zijn promoten van jouw catalogus is als het opbouwen van een bedrijf maar zonder dat er ooit deuren worden geopend.

Voordat je tekent moet je er zeker van zijn dat er minimaal één sponsor is binnen de uitgeverij die enthousiast is over je muziek. Ook zal deze sponsor/contactpersoon graag willen inspelen op jouw vragen en zorgen.

De hamvraag: heb ik überhaupt een muziekuitgever nodig?

Heb je als songwriter een publishing deal nodig? Helaas is er geen eenvoudig antwoord. Muziekuitgeven kan zeer complex zijn en het verwerk van licenties en royalty management is zeer tijdrovend. Voor een songwriter kan dit een obstakel zijn. Heb je wel de kennis om effectief te zijn als je eigen uitgever en als je dat doet heb je de tijd om echt te laten werken?

Veel komt neer op uw stijl van muziek. Sommige genres hebben de neiging om "drukker" zijn in termen van het publiceren dan anderen. Als de workload van het uitgeven relatief licht is, dan kun je in staat zijn om jouw eigen administratie te beheren.

 

0
0
0
s2smodern

Partners

sep  muziekbusiness cdfabriekInside Audio