Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

“Een goede bandfoto is tegenwoordig belangrijker dan ooit; wie leest nu nog teksten?” Fotograaf Ruud de Vreeze maakte meer dan negen jaar foto’s voor de cd-hoesjes van bands die hun album in de muziekstudio van Johnny Hoes opnamen. Hij vertelt wat criteria zijn voor een goede bandfoto.

Een goede bandfoto past bij de band.

“Bij een heavy Metalband moet je een stoer en duister sfeertje creëren, terwijl je een groep die feestmuziek een vrolijke ambiance moet uitstralen. Met een bandfoto presenteer je je groep. Het is vaak het eerst wat mensen zien als ze op de site van een muzikantengroep gaan kijken. Daarom is een goede bandfoto belangrijk. Vooral in deze tijd waarin menig mens beeld interessanter vindt. Wie leest tegenwoordig nog teksten?”

Een goede bandfoto is een foto waar ieder bandlid op staat en waarbij iedere muzikant evenveel aandacht krijgt.

“Daarom kan een goede bandfoto bijna nooit een concertfoto zijn“, vertelt De Vreeze. “Op zo’n foto springen vaak een of twee mensen (vaak de zanger en de gitarist) uit de foto, de rest valt weg. Het wil overigens niet zeggen dat je podiumfoto’s niet op je website moet plaatsen. Actiefoto’s zijn een mooie toevoeging.”

goedebandfoto2 

Een goede bandfoto is een foto waar de bandleden relaxt op staan.

“Niet neppen, ontspan en wees jezelf. Of dat nou liggend of staand is, dat maakt niet zo heel veel uit.  Bovendien zijn er altijd bandleden die wat minder aandacht willen. Die zet je dan gewoon wat meer achteraan. De bassist zijn bijvoorbeeld dikwijls mensen die zich terugtrekken. Daarentegen zie je regelmatig dat de frontman het voortouw neemt.”

Een goede bandfoto is vaak niet de eerste foto.

“Sommige muzikanten zijn niet gewend dat ze steeds een camera op hun hoofd gericht hebben Bovendien moet je als je begint met foto’s maken, elkaar eerst nog een beetje aanvoelen. Dat groeit naarmate je wat foto’s geschoten hebt. Heel vaak zijn daarom de laatste foto’s de beste.”

Een goede bandfoto is van tevoren besproken.

Voordat Ruud de Vreeze foto’s van de muzikanten schiet, bespreekt hij met de muzikanten wat voor sfeer de groep met hun foto’s wil uitstralen. “Vaak vraag ik of ze foto’s van andere bands kunnen meenemen, zodat ik de sfeer die de band aanspreekt goed aanvoel.”

goedebandfoto3              goedebandfoto4

Bij een goede bandfoto staat voor tachtig procent de band centraal.

De overige twintig procent gaat om de omgeving. “De achtergrond moet niet overheersen, de aandacht van de band weghalen. Soms kan hij heel eenvoudig zijn, wit of zwart, een andere keer voegt een drukkere achtergrond wel wat toe aan de stijl van de band.” De fotograaf vertelt dat hij eerder een foto maakte van een rockband die een gitzwarte graffitimuur op de achtergrond wilde. “Dat gaf een stoerdere sfeer.”

0
0
0
s2smodern

Partners

sep  muziekbusiness cdfabriekInside Audio