Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het refrein klinkt lekker, de melodie is niet meer uit je hoofd te krijgen en de tekst bezorgt kippenvel. Het zijn kenmerken van een goede songtekst. Maar waar moet je precies op letten bij het componeren van je song?

Muzikanten kunnen op verschillende manieren beginnen bij het schrijven van een nummer. Veel liederen zijn opgebouwd uit een bepaalde structuur: intro, couplet, refrein, couplet, refrein, bridge, refrein, outro. Combinaties op deze structuur zijn er, maar als beginnend songwriter is het aan te raden om je aan deze te houden; het geeft misschien houvast.

In de coupletten vertel je vaak je verhaal. Het refrein is meer samenvattend en de moeite waard herhaald te worden. Zorg daarom dat het refrein lekker in het gehoor ligt en makkelijk mee te zingen is. De bridge is vaak een climax, een escalatie van je probleem of geeft een andere kijk op je onderwerp.

Er zijn drie benodigdheden voor het schrijven vann een nummer, de bereidingswijze varieert.

Ingrediënten:

  • melodie
  • akkoordenpartij
  • tekst

Bereidingswijze:

  1. Je kan beginnen met het schrijven van een tekst, maar ook met het bedenken van een akkoordenpartij of melodie. In dit "recept" beginnen we met de melodie en akkoorden. De melodie kan spontaan ontstaan. Je zit wat te pingelen op je gitaar of piano en ineens heb je een deuntje dat lekker klinkt. Vervolgens ga je daar omheen bouwen: je bedenkt akkoorden die mooi bij de melodie klinken. Het kan ook andersom: je speelt wat akkoorden en bedenkt daar een passende melodie bij.
  2. Vervolgens bedenk je er een tekst bij. Sla bij het schrijven van je liedtekst niet meteen de wilde weg in. Kies eerst een onderwerp waar je graag over wil schrijven, eentje die bij de sfeer van je melodie past. Als je tekst van het ene naar het andere onderwerp gaat, is het moeilijk er een geheel van te maken. Het onderwerp kan een gevoel zijn of een bepaalde gedachte over iets. Ga voor iets dat dicht bij jezelf staat; het zorgt er vaak voor dat de boodschap van je tekst beter bij mensen overkomt.
  3. Dan begin je met schrijven. Een songtekst moet goed lopen. Vaak lukt dat door meer rijm in je tekst te verwerken. Pas wel op dat je liedtekst geen gedicht wordt. Wees ook consequent over de tijdsaanduiding in je tekst. Schrijf in het heden, tegenwoordige tijd of verleden. Bovendien moet je song duidelijk zijn. Een lied is geen poëzie, voor de luisteraar moet in een keer helder zijn wat jij met je song wil zeggen. Het gebruik van korte compacte woorden kan daarbij helpen.

Tip 1! Het kan zijn dat de inspiratie voor een goed nummer zomaar komt aanwaaien en dat je binnen een mum van tijd je song op papier hebt staan. Vaak is het ook een kwestie van slijpen en polijsten, je song even wegleggen en er later met een frisse blik weer naar kijken. Gun jezelf de tijd er iets moois van te maken.

Tip 2! Soms is het nuttig om voor je gekozen onderwerp onderzoek te doen. Ga bijvoorbeeld naar een plek die met je onderwerp te maken heeft en interpreteer. Laat je zintuigen werken, wat hoor, zie voel je. Wie weet doet het inspiratie op om je nummer nog meer diepgang te geven. Of laat je verzonnen tekst lezen aan een vriend, collega of familielid en vraag hem of haar of hij zich ook kan vinden in je nummer.

 

0
0
0
s2smodern

Partners

sep  muziekbusiness cdfabriekInside Audio